Mozzarella

Home

СТОП: вредна "медия"

Приставката към проекта Медийно Око ( https://mediascan.gadjokov.com ) предупреждава при зареждане на български сайт с обществена информация, претендиращ да разпространява обществени новини, но с конкретни примери за публикации, неспазващи елементарни етични журналистически норми.
При зареждане на страница от такъв сайт, в най-горната част на страницата се показва каре с предупредителен надпис. Във Фейсбук цитирането на такава медия в постинг или коментар се заобикаля с розова рамка.
В текста на предупреждението има линк към конкретна страница в проекта Медийно Око, където може да се видят конкретните примери за неетичност на съответния сайт (анонимност; публикуване на фалшиви новини; обществени клевети; реч на омразата; заблуди; теории на конспирацията; про-авторитарност). Сайтът на проекта поддържа списък (каталог) на всички известни на автора български онлайн медии.

Приставката спира временно зареждането на неетичен сайт, като предлага бутон да се игнорира предупреждението и да се продължи със зареждане на сайта. При натискане на бутона, предупредителният надпис изчезва и сайтът се зарежда. В следващите 15 минути не се показва предупреждение при зареждане на други страници на сайта, след което то се появява отново.

Install